|
ČAS OČISTY PEČENE A ŽLČNÍKA V jarných mesiacoch – marci a apríli, je podľa ročného biorytmu vhodný čas na starostlivosť o pečeň a žlčník. Podľa mesačného rytmu je to vždy, ak je Mesiac v Rakovi. Tieto orgány majú vplyv ako na vznik alergií, tak aj na protinádorovú imunitu...Podľa tradičnej čínskej medicíny sa dvojica orgánov pečeň a žlčník aktivizujú práve počas spomínaných mesiacov. Majú vplyv nielen na alergie, ale aj na autoimunitné procesy a tiež na cievnu problematiku. Toxické zaťaženie pečene spôsobuje stav, ktorý všetci veľmi dobre poznáme ako jarnú únavu. Práve v tomto období sa prebúdza čistiaca funkcia pečene, ktorá je najväčším filtrom škodlivín z celého organizmu. Nasledujúca kúra je jednou z mnohých návodov, ako pomôcť očistiť tento orgán a naštartovať jeho regeneráciu. Pečeň čistí krv od toxínov, produkuje žlč, ovplyvňuje hladinu krvného cukru, produkciu hormónov a enzýmov. Natrávená strava zo žalúdka a čriev, skôr než prejde do krvného obehu, zastaví sa práve v pečeni, ktorá ju zbaví odpadu a toxínov. Ak pečeň pri dlhoročnej zlej a nevyváženej strave je zanesená toxínmi a metabolitmi, postupne stráca svoju detoxikačnú schopnosť. Odpady, ktoré má vychytávať, sa tak dostávajú do celého organizmu a zamorujú ho. Navyše, nesprávnou funkciou pečene sa môže zahusťovať žlč, ktorú tvorí a vznikajú tak mazľavé zátky až kamienky rôzneho zloženia. Práve preto je dôležité pečeň aspoň raz za rok dôkladne prečistiť. Pečeň je dokonalá chemická továreň, ktorá produkuje obrovské množstvo enzýmov, dôležitých pri premene našej stravy. V pečeňových bunkách sa tvoria žlčové kyseliny, ktoré ovplyvňujú trávenie, najmä tukov. V pečeni je databanka vitamínov skupiny B, vytvárajú sa v nej glykogén a tiež cholesterol. Energeticky pečeň privádza silu do srdca, žlčník zasa energiou plní tenké črevo. Zóna na tvári, ktorá patrí pečeni, sa nachádza uprostred medzi obočím. Zmyslovým orgánom pečene sú oči. Súvisiace orgány okruhu pečene: Žlčník, Langerhansove ostrovčeky, mazové žľazy, kôra nadobličiek , nechtové lôžko, oči, horné viečko, penis, semenníky, pošva, periférny nervový systém, spánkový a tylový lalok veľkého mozgu. Príznaky oslabenej funkcie pečene: Slzenie očí, začervenanie bielok, časté zápaly spojiviek, zhoršovanie zraku Zatvrdnuté biele guličky okolo očí či na tvrári (signalizujú vysoký cholesterol) Tmavé pigmentové škvrny na tele Rozšírené metličkovité cievky na bruchu a na hrudníku Hnev, výbušnosť, podráždenosť, agresivita, samomluva Zmeny na ľavej strane jazyka Svrbenie a vyrážky v oblasti pohlavných orgánov Pruh na miešku u mužov, bolestivá erekcia Bolesti a opuchy v podpazuší Časté závrate Hučanie v ušiach Symptómy toxického zaťaženia a porúch okruhu pečene: Slzenie očí, začervenanie očí, zápaly očných spojiviek, oslabovanie zraku, svrbenie a vyrážky v oblasti pohlavných orgánov, samovrava, výbuchy smiechu alebo hnevu, zapálené praskajúce bradavky, miešková kýla, dlhodobá a bolestivá erekcia údu, problémy v podpazuší, závrate, zhoršenie čuchu, hučanie v ušiach, sucho v krku, horká chuť v ústach, stuhnuté trapézy, bolesti hlavy i krčnej chrbtice, migrény, kŕče v oblasti hlavy, bolesti bedrových kĺbov, epilepsia, kurie oká a otlaky na 4. prste nohy, agresívny a urážlivý humor, nedostatok odvahy, nerozhodnosť. Pečeň je orgán s úžasnými regeneračnými schopnosťami. Je to šťastie, pretože toxické zaťaženie pečene je v príčine vážnych zdravotných problémov. Pečeň má priamy vplyv na stav periférneho nervstva, ktoré ovláda motorické a pocitové funkcie. Ďalej ovláda kôru nadobličiek, ktoré produkujú protistresové hormóny – teda zdravá a fungujúca pečeň znamená aj dobrú odolnosť voči stresu. Periférny nervový systém hrá veľmi dôležitú úlohu napríklad pri astme, ktorú je dnes možné pomocou detoxikačných preparátov úplne odstrániť. K očiste pečene by sme mali pristúpiť až po dôkladnom prečistení čriev. Črevo musí byť čisté, bez nánosu a zápchy, aby sa čierna stagnujúca žlč, cholesterínové nánosy zo žlčových ciest nezastavili práve tu a nestali sa tak sekundárnym ložiskom toxínov z čreva, ktoré poputujú naspäť do pečene. Niekoľko dní pred očistou pečene vylúčme zo stravy živočíšne bielkoviny, najmä mäso a mlieko. Vplyv na emócie V emocionálnej oblasti ovplyvňuje pečeň agresivitu. Infekčné ložiská na pečeni menia ľudí na žiarlivých, nepružných, zaťatých a nenávistných. Ak je táto negatívna emócia obrátená dovnútra človeka, vznikajú autoimunitné ochorenia. Zanesenie a infekcie mazových žliaz v dôsledku poruchy metabolizmu tukov vedú i vzniku akné alebo ďalších kožných problémov. Pečeň má veľký vplyv aj na beta bunky pankreasu, ktoré produkujú inzulín. Poškodená pečeňová bunka môže byť potom napadnutá vírusom hepatitídy. Súvislosť ľudí s poškodenou pečeňou a chrapľavým hlasom vysvetľuje vzťah pečene s priedušnicou a hlasivkami. Obrazom pečene sú tiež nechty – najmä nechtové lôžko. Protinádorová imunita Prenosom chybných informácií z pečene do mozgu je zasiahnutá jeho určitá časť, ktorá má vplyv na alergie (tylový lalok), epilepsie, migrény, (spánkový lalok), na tvorbu nádorov (temenný lalok). Do liečby nádorov preto podľa MUDr. Jonáša patrí predovšetkým detoxikácia pečene a žlčníka. Veľmi jednoduchá z hľadiska našej detoxikačnej medicíny je prevencia proti rakovine: udržanie čistoty čreva, pečene a mozgu. Tento stav je možné dosiahnuť troma kúrami informačných preparátov na spomínané okruhy.
PEČEŇ POŠKODZUJE: • agresia, zlosť, nenávisť, hnev, závisť... • tavené syry, tvrdé syry, najmä vyprážaný syr • nadmerné prejedanie • nadmiera živočíšnych tukov a bielkovín v strave • vyprážané a pečené živočíšne bielkoviny, vajíčka, údeniny, škvarky • príliš korenené jedlá, alkohol, chemikálie v liekoch • sušienky zahusťujúce žlčové šťavy • kontakt so žiarlivcom, závistlivcom.... PEČEŇ POSILŇUJE: • varené krúpy, ražné cestoviny, všetky druhy zelenej zeleniny – pór, pažítka, šalát, listy cesnaku medvedieho, ovos • plzenské pivo – 1dl po jedle • horké byliny – púpava, palina obyčajná, pestrec mariánsky, zemežlč, myší chvost, ľubovník ALOE VERA čistá šťava ALOE VERA šťava s extraktom z červeného pomaranča ALOE VERA šťava s čučoriedkovou príchuťou • karlovarská minerálka • zázvor (ďumbier), zázvorový čaj, zázvorové obklady – GINGER tabletky • citrón – zmäkčuje pečeň, odstraňuje cysty • naklíčené semiačka, med • olivový olej, morské riasy – CHLORELLA, SPIRULÍNA tabletky . Máriatovis tabletky . Máj/Epe tabletky . Ostropestrec kvapky • PROTECT LIVER tabletky • LKC – Liver Kidney tabletky REISHI tabletky Všetko o detoxikácii pečene a žlčníka – 1.časť PREČO A KEDY DETOXIKOVAŤ PEČEŇ A ŽLČNÍK ? JAR je podľa ročného biorytmu obdobím, kedy je na vrchole čistiaca funkcia PEČENE a s ňou spojeného ŽLČNÍKA. Preto je to najvhodnejšie obdobie pre detoxikáciu pečene a zlčníka. Toxické zaťaženie pečene spôsobuje aj stav, ktorý poznáme pod názvom JARNÁ ÚNAVA. Pečeň plní v tele mnoho tráviacich a detoxikačných funkcií a pomerne dobre regeneruje. Filtruje krv a je najväčším filtrom škodlivín v tele. Denne produkuje okolo 1-1,5 litra žlče, ktorá je dôležitá pre metabolizmus tukov a vitamínov. Ak je pečeň preťažená, tak postupne stráca svoju detoxikačnú schopnosť. Odpady, ktoré má vychytávať, sa tak dostávajú do celého organizmu a zamorujú ho. Navyše, nesprávnou funkciou pečene sa môže zahusťovať žlč a vznikajú tak mazľavé útvary rôzneho zloženia. Tieto nánosy zabraňujú nielen správnemu tráveniu, ale aj detoxikačnej funkcii pečene. Z toho vyplýva, že pre správnu funkciu organizmu je potrebné pečeň a žlčovody čistiť. ČASTÉ PRÍZNAKY OSLABENEJ PEČENE: slzenie očí, začervenanie bielok, časté zápaly spojiviek, zhoršovanie zraku a čuchu; zatvrdnuté biele guličky (tzv.krupica) okolo očí či na tvári (signalizujú vysoký cholesterol ) tmavé pigmentové (tzv.starecké) rozšírené metličkovité cievky na bruchu a na hrudníku; zmeny na ľavej strane jazyka; zvýšená hladina cholesterolu nepravidelná a bolestivá menštruácia; svrbenie V oblasti pohlavných orgánov; slabé nechty; závrate; sucho v krku; bolesti hlavy, krku svrbenie a vyrážky v oblasti pohlavných orgánov; pruh na miešku u mužov; bolestivá erekcia; bolesti a opuchy v podpazuší; slabé nechty; časté závrate; hučanie v ušiach; chrapľavý hlas; sucho v krku; horká chuť v ústach; tráviace problémy (nevoľnosť, zvracanie, nadýmanie, zápcha, hemeroidy, …); bolesti hlavy, krčnej chrbtice a strednej časti chrbta; migrény; bolesti bedrových kĺbov; kurie oká a otlaky na 4. prste nohy; astma; akné (vznikajúce ako dôsledok zanesenia a infekcie mazových žliaz kvôli poruche metabolizmu tukov); autoimunitné ochorenia; alergie PEČEŇ A MYSEĽ psychosomatike egoistickí, neprajní, nenávistní, náladoví, netrpezliví a nervózni. sa pečeň spája so schopnosťou správne vyhodnocovať veci a spracovať spätnú väzbu. Ľudia s nerovnováhou v okruhu pečene a žlčníka sú často agresívni, žiarliví, výbušní, egoistickí, neprajní, nenávistní, náladoví, netrpezliví a nervózni. Často sa u nich prejavuje aj neschopnosť plánovať alebo naopak nadmerné plánovanie všetkého. Pečeň má vplyv aj na zvládanie stresu a na slezinu a tým aj na celý imunitný systém. Nezanedbateľný vplyv má pečeň aj na pankreas, tvorcu PEČEŇ A ŽLČNÍK Z POHĽADU TRADIČNEJ ČÍNSKEJ MEDICÍNY Podľa tradičnej čínskej medicíny patria pečeň a žlčník k elementu dreva a k zelenej farbe. V orgánových hodinách má žlčník čas 23:00 – 1:00, pečeň 1:00 – 3:00. Problémy so spaním v týchto časoch často signalizujú oslabenie týchto orgánov. Element dreva kontroluje svaly, šľachy a väzivo. Pokiaľ svaly nie sú dostatočne vyživené krvou z pečene, vedie to k ich stuhlosti, necitlivosti a ku kŕčom. Zóna na tvári, ktorá patrí pečeni, sa nachádza uprostred medzi obočím. Keďže pečeň energeticky privádza silu do srdca a žlčník dodáva energiu tenkému črevu, detoxikácia pečene a žlčníka významne pomáha aj srdcu a hlavne zraku, ktorý je zmyslovým orgánom pečene. Tvrdí sa, že kto má zdravú pečeň, nemôže mať choré oči. ČO PEČEŇ POŠKODZUJE A ČO POSILŇUJE ? PEČEŇ POŠKODZUJÚ: mliečne výrobky, hlavne tavené a tvrdé syry a vyprážaný syr nadmerné prejedanie nadmiera živočíšnych tukov a bielkovín v strave vyprážané a pečené živočíšne bielkoviny údeniny a škvarky príliš korenené jedlá nadmiera alkoholu chemikálie v liekoch sušienky nadmiera cukru a kávy agresia, zlosť, nenávisť, hnev, závisť... PEČEŇ POSILŇUJÚ: čerstvé a priemyselne neupravené potraviny mliečna kvasená zelenina varené krúpy, ražné cestoviny všetky druhy zelenej zeleniny: pór, pažítka, petržlen, šalát, listy cesnaku medvedieho, ovos, ... plzeňské pivo – 1dl po jedle horké byliny: púpava, palina obyčajná, pestrec mariánsky, zemežlč, myší chvost, ľubovník zázvor (ďumbier), zázvorový čaj, zázvorové obklady citrón naklíčené semiačka med extra panenský olivový olej za studena lisovaný morské riasy odvar z 3 lyžíc melty a 1 koreňa čakanky ľanové semienko a ľanový olej vitamín C, B12 a kyselina listová PESTREC MARIÁNSKY - JEDNA Z NAJÚČINNEJŠÍCH BYLINIEK NA OČISTU PEČENE Čo sa týka bylinky PESTREC MARIÁNSKY (Silybum marianum L., strieborný bodliak, česky Ostropestřec mariánský), najúčinnejšia je priama konzumácia drvených semien (nemali by prísť do kontaktu s kovom). Odporúčané množstvo je 1-2 PL nalačno večer pred spaním. Prášok (drvina) sa má dôkladne požuť a nechať rozpustiť v slinách. Prehltnutie vlákniny nie je nutné. Užívanie drvených semien sa opakujte každý druhý až tretí deň po dobu 1 až 3 mesiacov, podľa závažnosti a vývoja zdravotných problémov. Pri menej závažných stavoch, napríklad pri mierne zhoršených pečeňových testoch, je možné nahradiť drvené semená pestreca tinktúrou alebo olejom z pestreca. Čaje a vývary nie sú veľmi účinné, pretože účinné látky pestreca sa vo vode rozpúšťajú len čiastočne a teplom sa znehodnocujú. Okrem detoxikácie pečene pomáha pestrec mariánsky Čistí steny čriev, konkrétne výstupky nazývané klky. ALTERNATÍVNE TERAPIE PRI DETOXIKÁCII PEČENE A ŽLČNÍKA Aromaterapia na podporu funkcie pečene a žlčníka Éterické oleje sú skvelým pomocníkom pri liečbe aj detoxikácii. V prípade pečene a žlčníka sú to hlavne tieto oleje: bergamot, citrón, grep, pomaranč, harmanček, šalvia, levanduľa a mäta. CVIČENIE NA PODPORU FUNKCIE PEČENE A ŽLČNÍKA Sed na zemi, nohy roztiahnuté široko od seba, rovný chrbát, ruky vzpažené nad hlavou, hlboký nádych a výdych. Pri výdychu sa ohnúť a snažiť sa dosiahnuť prsty pravého chodidla tak, aby nastalo príjemné pretiahnutie. Zopakovať to isté na ľavú stranu. Stále zhlboko nadychovať aj vydychovať, ale iba nosom. Opakovať na každú stranu aspoň 5 krát. Všetko o detoxikácii pečene a žlčníka – 2.časť NAJZNÁMEJŠIE DETOXIKAČNÉ KÚRY NA OČISTU PEČENE A ŽLČNÍKA Existuje viac spôsobov detoxikácie pečene a žlčníka. Niektoré kúry sú krátkodobé, iné trvajú pár týždňov. Pri dlhodobejšej detoxikácii prebieha očista pomalšie. Každý si môže vybrať takú detoxikáčnú metódu, ktorá mu bude najviac vyhovovať. (1) DETOXIKÁCIA PEČENE OLIVOVÝM OLEJOM A CITRÓNOM Príprava Pred touto očistou sa doporučuje konzumovať minimálne 5 dní iba vegánsku stravu (bez živočíšnych bielkovín, gluténu a cukru) a posledné 3 dni absolvovať buď každý deň črevnú očistu klystírom urinou alebo prevarenou čistou vodou), alebo posledný deň absolvovať hydrocolonterapiu Črevo je nutné vyčistiť, aby nedošlo k sekundárnej intoxikácii organizmu z čreva. Okrem detoxikácie čreva sa odporúča pred detoxikáciou pečene prečistiť aj obličky. Počas čistenia čreva klystírom ako aj počas celej detoxikácie pečene sa pije čerstvá jablková šťava v ľubovoľnom množstve. Ingrediencie: extra panenský olivový olej lisovaný za studena - 2 dcl čerstvá citrónová šťava - 2 dcl slamka na pitie termofor s horúcou vodou Postup pri pečeňovej detoxikačnej kúre Na piaty deň (najlepšie v sobotu) sa začína pečeňová detoxikačná kúra. Najvhodnejší čas detoxikácie pečene a žlčníka je od 19:00 do 20:00, preto by sa malo pitie jablkovej šťavy ukončiť o 14:00, najneskôr však o 19:00, kedy sa začína samotná procedúra očisty pečene. Presne o 19:00 je potrebné si ľahnúť do postele na pravý bok a na pečeň si priložiť termofor. V štvrťhodinových intervaloch sa popíja pripravená zmes z oleja a citrónovej šťavy, vždy po troch polievkových lyžiciach oleja, ktoré sa hneď zapijú troma polievkovými lyžicami citrónovej šťavy (môže sa to aj zmiešať). Pri problémoch s napínaním sa pije cez slamku alebo sa vypoje pohár vody s lyžičkou sody (prípadne sa urobí na noc výplach žalúdka). Prípadné zvracanie nie je problém, pretože patrí k očiste (pravdepodobne v tom prípade nie je v poriadku žalúdok). Po užití zmesi sa človek snaží driemať alebo zaspať, pričom si teplý termofor vždy drží na pravom boku. Po jednej hodine v noci sa môže ísť spať. Do tejto doby by malo prebehnúť vylučovanie hlienov a usadenín zo žlčových ciest v podobe hnačky. Pred spaním a asi po treťom vyprázdnení je vhodné urobiť si znova klystír a ráno po prebudení ešte jeden. Ráno sa je iba ľahká strava, ťažšie jedlá sa zaraďujú do stravy veľmi opatrne, najlepšie až po 2 dňoch. Najvhodnejším prvým jedlom je šťava zo štyroch dielov mrkvy a jabĺk a jedného dielu repy. Túto detoxikačnú kúru sa odporúča zopakovať ešte raz po šiestich týždňoch a potom pravidelne každý rok. Pre túto očistu existujú viaceré kontrainidikácie. Nie je vhodná po hladovke, po namáhavej práci, pri oslabení organizmu chorobou, ak sú diagnostikované veľké žlčníkové kamene, .... Pri ochorení obličiek, pečene a čreva sa predtým poraďte s Vašim lekárom. Pri tejto detoxikácii by človek nemal cítiť žiadne bolesti. Obdobou vyššie opísanej detoxikačnej kúry je POMALÁ OČISTA PEČENE: asi pol roka každé ráno užívať na prázdny žalúdok (20 minút pred jedením) 1,5 lyžice olivového oleja, 1 lyžicu čerstvej citrónovej šťavy a 1 lyžicu medu. (2) DETOXIKÁCIA PEČENE GLAUBEROVOU SOĽOU, OLIVOVÝM OLEJOM A GRAPEFRUITOM Ingrediencie: Glauberova soľ (síran sodný, natrium sulfuricum) alebo Horká magnéziová soľ (síran horečnatý, magnesium sulfuricum) - 50 g extra panenský olivový olej lisovaný za studena - 2 dcl čerstvá šťava z ružového grapefruitu - 2 dcl slamka na pitie Príklad detoxikačnej kúry: Štvrtok: Iba vegánska strava (bez živočíšnych bielkovín, gluténu a cukru). Prerušiť ostatné očisty. Piatok: Do 14:00 piť len čerstvú jablkovú šťavu v akomkoľvek množstve, aspoň však 1 liter. Medzi 14:00 a 18:00 nič nejesť ani nepiť. Pripraviť si roztok soli: rozmiešať 50g soli v 6 dcl vody, čo predstavuje 4 dávky. Jedna dávka je 1,5 dcl. Roztok uskladniť v chladničke. 18:00 – vypiť 1. dávku roztoku soli (1,5 dcl). Pre zlepšenie chuti sa môže pridať vitamín C alebo čistá voda. Medzi 18:00 a 20:00 nič nejesť ani nepiť. 20:00 – vypiť 2. dávku roztoku soli. Medzi 20:00 a 21:45 nič nejesť ani nepiť. 21:45 - do uzavierateľnej pollitrovej nádoby naliať 2 dcl extra panenského olivového oleja. Do inej nádoby vytlačiť grapefruit a odstrániť dužinu. Mali by ste získať aspoň 2 dcl šťavy. Šťavu priliať do olivového oleja, nádobu uzavrieť viečkom a poriadne potriasť. Pripraviť si termofor s horúcou vodou. Konečník je vhodné natierať čistou vazelinou (kamienky, ktoré opúšťajú telo, sú sprevádzané množstvom žlče, ktorá dráždi kožu v okolí konečníka). 22:00 - vypiť pripravený nápoj z olivového oleja a grapefruitovej šťavy. Pitie cez slamku uľahčuje pregĺganie. Pokiaľ je to možné, je lepšie pri pití stáť. Dávku vypiť do 5 minút a ľahnúť si na chrbát, s hlavou na vankúši. Pokiaľ si neľahnete, mohla by sa narušiť celá čistiaca kúra. Pod pravý rebrový oblúk na pečeňovú oblasť si priložiť termofor. Najmenej 20 minút ostať v absolútnom kľude. Pri tejto detoxikácii by človek nemal cítiť žiadne bolesti. Sobota Ráno nevstávať pred 6:00. 7:00 - vypiť 3. dávku soľného roztoku. 9:00 – vypiť 4. (poslednú) dávku soľného roztoku. 11:00 – vypiť ľubovoľnú čerstvú ovocnú šťavu a o pol hodiny na to sa môže začať konzumovať ovocie, o ďalšiu hodinu ľubovoľné ľahké jedlo. Počas tejto detoxikácie pečene a žlčníka sú bežné hnačky a v stolici sa dajú nájsť hnedé kryštáliky alebo zelené kamienky, ktoré potvrdzujú, že sa nejedná iba o zvyšky jedla. Stolica väčšinou klesne na dno, ale kryštáliky a kamienky plávajú na povrchu, pretože obsahujú cholesterol. Prvá detoxikačná kúra môže pomôcť na niekoľko dní, ale ako sa budú zostávajúce kamienky posúvať dopredu, problémy objavujúce sa pred kúrou sa môžu vrátiť späť. Pečeňová detoxikačná kúra by sa mala zopakovať po 6 týždňoch. Nikdy ju však nerobte, keď ste chorý !!!. Po pečeňovej kúre sa môžete 1 alebo 2 dni cítiť chorý, ale väčšinou je to v prípade, keď bola zanedbaná obličková čistiaca kúra. Túto očistu je vhodné v prvom roku opakovať 4-7x, v druhom roku 4x, v treťom roku 2x a každý ďaľší rok aspoň 1x. UPOZORNENIE: Preháňadlá Glauberova soľ (Na2SO4) a Horká soľ (MgSO4) sa používajú k vyčisteniu čriev pred operáciami a na rýchle odstránenie jedov z tráviaceho ústrojenstva. Glauberova soľ je pre vysoký obsah Na (sodíkových) katiónov nevhodná pri hypertenzii edémoch a srdcovej nedostatočnosti, Horká soľ pre nebezpečie otravy Mg (horíkom) pri obličkovej nedostatočnosti. Pri problémoch a podozrení na väčšie žlčové kamene, ochorení obličiek, pečene a čreva sa pred použitím soli poraďte s Vašim lekárom! Po použití oboch solí je tiež vhodné užívať probiotiká na na znovunastolenie prirodzenej črevnej mikroflóry. Deň pred detoxikačnou kúrou jeme iba ľahké bezmäsité jedlá. Ráno, najlepšie cez víkend, vypijeme nalačno 200 až 250ml nesýtenej minerálnej vody izbovej teploty. Do nej pridáme 5-10 gramov Glauberovej soli. Po štvrťhodine procedúru zopakujeme. Po celý čas ležíme v posteli vo vodorovnej polohe (2-3 hodiny) a oblasť pečene si nahrievame termoforom s horúcou vodou alebo elektrickým vankúšom. Po vyprázdnení sa môžete najesť, najlepšie kašovité zeleninové či obilninové jedlá, žiadne mäso ani vyprážané jedlá. Večer medzi 23:00 a 1:00 sa môže procedúra zopakovať, no predtým je nutné od 16:00 nič nejesť a celý deň piť len očistné bylinkové čaje. Ak táto mierna detoxikačná kúra nespôsobuje výraznejšie problémy, môžem sa asi po 2 týždňoch absolvovať vyššie opísaná kompletná detoxikačná kúra. (3) DETOXIKÁCIA PEČENE PODĽA TRADIČNEJ ČÍNSKEJ MEDICÍNY Podľa Dr. B. Subotiča z Centra liečby Tradičnou čínskou medicínou sa v praxi často stáva, že detoxikácia nepomôže všetkým ľuďom. Vysvetľuje to tým, že ak niekto dlhodobo konzumuje biely cukor a výrobky z neho, polotovary, hotové jedlá a rýchle občerstvenie (fast food), umelé sladidlá, potraviny s aditívami, konzervačnými látkami a umelými farbivami, kofeín, alkohol a zvlášť (t.j. oleje priemyselnej kvality a rôzne stužené tuky, margaríny, ...), nemôže dúfať v rýchlu očistu svojho organizmu, alebo očistu bez následkov. Dlhodobá konzumácia všetkých uvedených potravín a zvlášť lacných priemyselných olejov zo slnečnice, repky olejnej, alebo lacného olivového oleja a margarínu totiž výrazne znečisťujú bunkovú membránu, ktorá potom nezásobuje dostatkom kyslíka ani bunky ani orgány. Dr. Subotič si myslí, že v takých prípadoch je lepšie najskôr očistiť organizmus stravou. Najrýchlejšie sa telo čistí práve rastlinnými olejmi, ale výlučne lisovanými za studena. Ďalej je to očista konzumáciou kvalitného čerstvého ľanového oleja lisovaného za studena zmiešaného s ovčím jogurtom, pravou žinčicou, alebo jogurtom, či tvarohom (pozri článok Táto zmes by sa mala užívať dlhodobejšie dvakrát denne, a to ráno a večer. Očista by mala trvať približne 3 týždne. V prvej fáze sa dáva prednosť potrave, ktorá podporuje vylučovanie moču. Na raňajky a večeru je najhodnejšia kombinácia ľanového oleja a ovčieho jogurtu. Na desiatu a po obede by sa mal jesť čerstvý šalát, alebo ovocie vždy s opekaným celozrným chlebom. Na obed radšej varená ryba, ako mäso. Po týždni pridať do jedálnička jedlá, ktoré majú kyslú a horkú chuť. Myslia sa tým čerstvé poľné bylinky a jarné šaláty (púpava, rukola, ...). Pri príprave by sa vždy mala použiť čerstvá citrónová šťava a kvalitný olivový olej lisovaný za studena. Tretí týždeň by sa malo jesť viac vlákniny. Odporúča sa kukuričná kaša s kyslou kapustou jedenkrát denne (obzvlášť vhodná pre jedincov trpiacich kandidovou infekciou). Počas kúry sa môže piť aj trochu väčšie množstvo vody, ale maximálne počas 28 dní. Piť priveľké množstvo vody je podľa Dr. Subotiča tak isto škodlivé, ako piť málo vody. Počas očisty je dobré užívať aj kokosové mlieko a kokosový olej. Okrem toho sa odporúča každý deň ráno aj večer vyplachovať si ústa slnečnicovým olejom lisovaným za studena (prevaľovanie oleja cca 2 minúty, potom vypľuť). Počas očisty by človek nemal byť hladný ani smädný. Taktiež únava a nervozita sú dôvodom nesprávneho postupu pri očiste. Po ukončení očisty sa odporúča vyvážené stravovanie. Niekoľko dní pred očistou pečene je nutné vylúčiť zo stravy živočíšne bielkoviny (mäso, mlieko, …) a nahradiť ich zeleninou a ovocím. Vhodný je aj jeden ryžový týždeň. Ryža sa konzumuje bez tuku, varená v mierne osolenej vode s bylinkami. Tri krát denne sa konzumuje lyžička oleja z pestreca mariánskeho, alebo sa pije čaj z neho. Kto neobľubuje ryžu, môže si dať pohánku. Dobré je s očistou začať počas novu alebo splnu, vhodné sú aj ostatné štvrte mesiaca, alebo dni, keď je mesiac v znamení Raka. Odporúča sa piť čerstvé šťavy, či už z jabĺk, mrkvy, cvikly, ... Šťavy sa zásadne nepijú po jedle, ale pred jedlom, najlepšie 30 minút pred jedlom. Šťavy prijíma organizmus ako potraviny, preto sa nerátajú do denného príjmu tekutín. Do štiav sa môže pomixovať aj medvedí cesnak, zemežlč, mladé listy púpavy alebo žihľavy, pretože podporujú činnosť pečene a čistenie krvi. Existujú aj rôzne preparáty na podporu detoxikácie pečene a žlčníka. Podľa Dr. Subotiča sú však účinné len vtedy, ak je v tele dostatočné množstvo základných polynenasýtených mastných aminokyselín Omega 3,6,9 (4) ZELENINOVO-OVOCNÁ DETOXIKÁCIA PEČENE Počas 3 týždňov sa konzumuje iba ovocie, ovocné a zeleninové šťavy a zelenina v akejkoľvek podobe. Veľmi účinná je šťava z mrkvy a červenej repy. (5) JABLKOVÁ DETOXIKÁCIA PEČENE PODĽA EDGARA CAESYHO Mala by sa začať na deň jarnej rovnodennosti a spočíva v tom, že sa konzumujú iba celé, organicky pestované jablká a pije sa čistá voda a bylinné čaje. Ráno sa začína vždy dvoma lyžicami extra panenského olivového oleja lisovaného za studena. Táto detoxikačná kúra trvá 3 týždne. Takto detoxikovať je možné aj jeden deň v týždni po celý život. Kyselina jablčná obsiahnutá v šťave rozpúšťa žlčové kamene, je však potrebné poznamenať, že sa nachádza prevažne v šupke.
Chcete si pomôcť ? Prídte k nám do BIOREGANY ! poradí Vám MUDr.Vajová
Kde ? : Rooseweltova 6. Vnútorný dvor
Kedy ? : pondelok – piatok podľa objednávok
Chcete sa poradiť lekárom ? : zavolajte na telefónne číslo 0903 656 345 a objednajte sa
|